Novak Đoković

Novak Đoković(1987)

Najbolji sportista sveta

Mnogi teniski kritičari, bivši igrači i saigrači i publika smatraju Novaka Đokovića jednim od najboljih tenisera u istoriji. Od 7. jula 2014. zauzima prvo mesto na ATP listi u pojedinačnoj konkurenciji najboljih tenisera sveta. Na prvom mestu ATP liste je bio ukupno 223 nedelje. Trenutno je drugi na ATP listi u pojedinačnoj konkurenciji, ali je na putu da ponovo zauzme vodeću poziciju.
Rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka (1991) i Đorđa (1995), i obojica su profesionalni teniseri. Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Njegov prvi trener je bila Jelena Genčić. Sa dvanaest godina počeo je da pohađa minhensku tenisku akademiju Nikole Pilića. Profesionalno igra od 2003. godine. U dosadašnjoj karijeri osvojio je dvanaest titula na grend slem turnirima: šest puta Otvoreno prvenstvo Australije, tri puta Vimbldon, dva puta Otvoreno prvenstvo SAD i jedanput Rolan Garos. Osvajanjem Rolan Garosa 2016. postao je prvi teniser, nakon Roda Lejvera 1969, sa pobedama na sva četiri grend slem turnira u nizu. Drži rekord sa osvojenih šest trofeja na Otvorenom prvenstvu Australije i jedini je koji je trijumfovao tri puta zaredom u Open eri. Osvajač je pet titula na Masters kupu. Đoković je rekorder po broju osvojenih ATP Masters 1000 turnira (29) i u jednoj sezoni (6), jedini teniser koji je osvojio bar jednu titulu na osam od devet turnira iz ATP Masters 1000 serije. Osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Zajedno sa saigračima iz reprezentacije Srbije je došao do titule u Dejvis kupu 2010. godine. Đoković ima najbolji procenat pobeda na tvrdoj podlozi (83,82%) u teniskoj istoriji, kao i najbolji procenat dobijenih mečeva na tvrdoj podlozi na grend slem turnirima (87,70%).Sa Rafaelom Nadalom je ostvario jedno od najvećih rivalstava u istoriji tenisa. Odigrali su rekordan broj međusobnih duela u Open eri, drugi najveći broj mečeva na grend slemovima i najduže finale. Zapaženo je i Đokovićevo rivalstvo sa Rodžerom Federerom, protiv koga je igrao u četiri finala grend slem turnira, u rekordnih petnaest međusobnih duela na grend slem turnirima i rekordnih deset polufinala.Rekorder je i po osvojenim novčanim nagradama na svetskim takmičenjima. Duga je lista njegovih rekorda i teško bi ih bilo sve nabrojati. Pored proglašenja za najboljeg sportistu i tenisera Srbije i sveta, Đoković je odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde prvog reda, ordenom Svetog Save prvog reda Srpske pravoslavne crkve i ordenom Republike Srpske. Đoković je i nacionalni ambasador UNICEF-a za Srbiju.
Fondacija „Novak Đoković“ je zadužbina, osnovana sa ciljem da svojim učešćem u raznim projektima omogući deci iz socijalno ugroženih sredina da se razvijaju u stimulativnom i bezbednom okruženju.
Živi u Monte Karlu, Monako, a treniraju ga Slovak Marijan Vajda i Nemac Boris Beker.Pored maternjeg, srpskog , Đoković govori engleski jezik, a služi se i nemačkim, italijanskim i francuskim jezikom.U braku je sa Jelenom (rođenom Ristić), a venčali su se 10. jula 2014, posle devet godina zabavljanja.Imaju sina Stefana /21. Oktobra 2014./.

O sebi, sportu i Srbima
“Čast je i privilegija to što predstavljam moju zemlju gde god da idem. Kao teniser, mogu da budem i primer mnogoj srpskoj deci, ali i deci širom sveta. Mnogo mi znači ta uloga, jer je moja zemlja prošla kroz velike patnje u prošle tri decenije. A sport je jedan od najboljih načina da svoju zemlju predstavite na drugačiji način, u drugačijem svetlu. Kroz sport, mogu da pokažem karakter, snagu Srba. A ta snaga nam je pomogla da prođemo kroz bolan period rata i sankcija. Ponosan sam što sam Srbin. Ponosan sam što me moj narod vidi i kao uzor za svoju decu. Uvek pokušavam da imam to na umu. Jer, to donosi veliku odgovornost. Stalno pokušavam da budem svestan da šta god radim na terenu i van njega.

Tesla iznad svih
Od svih ljudi na svetu, najviše cenim Nikolu Teslu, našeg naučnika. To je verovatno najveći Srbin koji je ikada postojao!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *