EMIR KUSTURICA

 

Emir Nemanja Kusturica (1954 )

Reditelj, pisac, muzičar, graditelj

Jedan od najvećih filmskih stvaraoca sa ovih prostora, ali i uspešan književnik, muzičar, graditelj i svestrani intelektualac, rođen je 1954. godine u Sarajevu. Za svoje kratke filmove nagrađivan je još u srednjoj školi. Studirao je filmsku režiju na Filmskoj akademiji u Pragu. Tokom studija režirao je i dva kratka filma: „Jedan deo istine“ i „Jesen“. Kratkim filmom „Gernika“, po pripoveci Antonija Isakovića, pobeđuje na Festivalu studentskih filmova. Za prvi igrani film“ Sećaš li se Doli Bel“ dobija 1981. godine Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu. Posle velikih teškoća oko odobravanja scenarija, snima film „Otac na službenom putu“ za koji dobija Zlatnog lava u Kanu. Treći film „Dom za vešanje“, dobio je nagradu za režiju. Zatim odlazi u SAD i predaje na Kolumbija univerzitetu. Njegov film „Arizona dream“ dobija nagradu Srebrni medved na Berlinskom festivalu. Po scenariju Dušana Kovačevića snima film „Underground“ i pobeđuje na Kanskom festivalu. Po scenariju Gordana Mihića, snima „Crna mačka, beli mačor“ i dobija Srebrnog lava za režiju u Veneciji. Dobitnik je Velike zlatne arene u Puli i Kristalne prizme, nagrade jugoslovenske Akademije za filmsku umetnost i nauku. Za potrebe filma „Život je čudo“ izgrađen je Drvengrad, jedinstveno etno selo u kome se održava filmski festival Kustendorf. Kusturica je idejni tvorac i Andrić grada ili Kamengrada u Republici Srpskoj. To je jedinstveni kulturni centar, koji se nalazi na ušću reke Drine i Rzava u Višegradu. Grad je izgrađen od kamena i u njemu se nalazi pedesetak objekata – pozorište, bioskop, akademija lepih umetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije, rečna marina i pristanište, hoteli, trgovi, crkva, dućani, spomen kuća Ive Andrića, Andrićev institut…
Kusturica se bavi i muzikom. Osamdesetih je svirao bas gitaru u bendu „Zabranjeno pušenje“, a od 1997. je član sastava „Emir Kusturica & No smoking Orchestra“. Emir je i vrstan pisac. Njegove knjige „Smrt je neproverena glasina“ i „Sto jada“ privukle su veliku pažnju čitalačke publike.
Emir Kusturica je izučavao svoje poreklo i utvrdio da su njegovi preci bili pravoslavci, ali da su pre 250 godina bili prinuđeni da pređu u islam, kako bi opstali u teškim vremenima turske vladavine. Zato je odlučio da se vrati pravoslavlju. Kršten je u manastiru „Savina“, na Đurđevdan, 6. maja 2005. i tada dobio pravoslavno ime Nemanja.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *