OBELEŽENI JUBILEJI PUPINA U ČIKAGU

Povodom 160- te godišnjice rođenja Mihajla I. Pupina, velikog svetskog naučnika srpskog porekla, sjajan skup je održan i u Čikagu. Događaj je priredjen 16. Oktobra 2014. na University of Chicago, jednom od najstarijih i najuglednijih američkih univerziteta /trenutno je na 6. mestu u SAD/, a po broju Nobelovaca blizu je Kolumbije. Na tom Univerzitetu u svoje vreme gostovao je i Mihajlo Idvorski Pupin, a njegovi učenici bili su potonji profesori, koji su bili jedni od najuglednijih profesora tog Univerziteta i Amerike i veliki svetski naučnici.

Dogadjaj posvećen Pupinu, u Svečanoj Sali je otvorio poznati čikaški mešoviti hor „Branko Radičević“ izvođenjem državnih himni SAD i Republike Srbije.

Domaćin skupa bio je veliki američki naučnik mladje generacije i nekadašnji profesor Čikaškog univerziteta, a sada profesor North Western Univerziteta i direktor Laboratorije Prof. dr Milan Mrkšić, inače rodjen u SAD, ali koji svoje poreklo ne zaboravlja. Sa ushićenjem je govorio o Pupinovom delu, naglašavajući da mu je uvek bio uzor i kao profesor i kao naučnik i kao čovek.

Blagoslov i besedu o Pupinu održao je Vladika Novogračaničke Mitropolije i Srednje američke Eparhije Longin.

Poruku predsednika Srbije g. Tomislava Nikolića, pokrovitelja i ovog skupa, preneo je Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 160. godišnjice rodjenja Pupina.

Poruku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i ovom prilikom preneo je Obrad Kesić, šef Kancelarije RS u Vašingtonu.

Potom je prikazan dokumentarni film o životu i radu Pupina – „Srbin koji je povezao svet“, na engleskom jeziku, koji je publika nagradila dugim aplauzom.

Za učesnike manifestacije priređena je i sjajna izložba posvećena životu i radu Mihajla I. Pupina. Gosti su je pažljivo razgledali i uživali u prigodnoj zakusci. Izložba je izvesno vreme ostala na fakultetu, a dogovoreno je da kao stalna postavka bude u Muzeju Sveti Sava u Čikagu.

Učesnicima Akademije u Čikagu, kao i prethodno u Njijorku, podeljena je dvojezična publikacija posvećena životu i stvaralaštvu Mihajla Pupina, štampana u punom koloru. Uvodnu reč o srpskom velikanu Pupinu napisao je Predsednik Republike Srbije g. Tomislav Nikolić, a objavljen je i prigodan tekst „Pupin vizionar mobilne telefonije“, sa fotografijom autora prof. Dr Milenka Dželetovića. Inače, cela publikacija je štampana sa obeležjem Telekoma i vidno istknutim logom. Publikacija je bila i nosač za DVD sa filmom o Pupinu, a na nalepnici je takođe istaknut logo Telekoma koji je pomogao održavanje ove manifestacije. Publikacija je podeljena svim učesnicima akademije najpre u u Njujorku, a potom i u Čikagu.

Svečanoj akademiji su prisustvovali ugledni profesori Čikaškog i drugih univerziteta, naučnici, istaknute javne ličnosti Čikaške regije, najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve Novogračaničke Mitropolije i Srednje američke Eparhije, koje je predvodio Vladika Longin, visoki predstavnici generalnog konzulata Republike Srbije u Chicagu koje je predvodio vd generalni konzul Dejan Radulović i konzul Milinko Špica, kao i predstavnici Organizacionog odbora iz Beograda – Aleksandar Vlajković, Milorad Mandić, Zoran Panović i Jovan Koprivica.Prisustvovalo je preko 200 uglednih zvanica. Ocenjuje se da je to bio jedan od najvećih i najlepših skupova te vrste u Čikaškoj regiji u poslednje vreme. Dekanu Fakulteta za hemiju i fiziku, na kome je svečanost održana, poklonjen je portret u ulju Mihajla I. Pupina, u znak sećanja na veliki dogadjaj i podsećanja na grandiozno Pupinovo delo.

Organizatori dogadjaja bili su Muzej Sveti Sava iz Čikaga, logističku podršku dogadjaju pružilo je Udruženje „Tesla“ – Srbija, a značajnu pomoć organizatorima pružila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom.

U organizaciji skupa poseban doprinos dali su profesori univerziteta Nada Petković i Vera Dragišić, kao i Slavica Petrović, čije je glasilo „Srpsko Ogledalo“ u više navrata izveštavalo o ovom dogadjaju. O dogadjaju je objavljeno nekoliko tv reportaža na RTS, reportaža na I programu Radio Beograda, a i drugi mediji su preneli informacije o ovom skupu. Veliki tekst o dogadjaju preneo je i dnevni list DANAS.
Delegacija iz Srbije bila je narednog dana gost na manastirskoj slavi u Libertvilu, čiji je domaćin bio Vladika Novogračaničke Mitropolije i Srednje američki Longin, na kome je pred više stotina gostiju govorio Aleksandar Vlajković o značaju projekta „Pupin“ zbog koga su došli u SAD. Delegacija je imala više susreta i sa istaknutim poredstavnicima srpske zajednice. U razgovoru sa njima Milomir Mandić ih je upoznao sa projektom Telekoma „GO FOR YU“koji omogućava bržu i jeftiniju komunikaciju sa otadžbinom. Na jednom susretu sa privrednicima dogovoreno je bratimljenje grada Hemond i Užica, gradova približno iste veličine. Hemond pripada čikaškoj regiji i veliki je centar američke industrije.

Iz srpske štampe: Pupin u Americi – Zoran Panović

Print Friendly, PDF & Email