AUTOBIOGRAFSKA KNJIGA KARLA MALDENA

Autobiografska knjiga „When Do I start“, na srpskom jeziku, ove godine u našim knjižarama

Karl Malden je svoj život opisao u autobiografskoj knjizi na engleskom jeziku, u kojoj opisuje svoj život – najpre detinjstvo u srpskoj zajednici u Geriju, a potom i prve glumačke korake i svetsku slavu koju je stekao kao jedan od najvećih filmskih stvaralaca u Holivudu. U pisanju knjige ocu je pomagala ćerla Karla, koja je sjajan pisac i scenarista više filmskih dela. Karla je kao koautor očeve biografije prenela svoja autorska prava knjige na pisca ovih redova, sa željom da se knjiga objavi i na srpskom jeziku, jer se u njoj predstavlja život u srpskoj zajednici, a u većem delu knjige o saradnicima i prijateljima njenog oca, za koje je znao ceo svet, pa će takvo štivo biti zanimljivo i za svakog Srbina.

Prilikom nedavnog susreta sa ćerkom Karlom i unukom srpskog velikana Kami, kada su čuli za tu inicijativu, izrazili su zadovoljstvo što je takva inicijativa pokrenuta i veliku radost ukoliko bude prihvaćena, ali su naglasili da je njihov otac i deda bio veoma skroman čovek i kada bi se on pitao on bi to odbio.

Karl Malden /1912-2009/ je rođen u Čikagu kao Mladen Đorđe Sekulović. Otac Petar, srpski emigrant, poreklom iz Bileće, radio je u čeličani. U jednom intervjuu datom „Amerikanskom Srbobranu“/najstarijem srpskom glasilu, legendarni glumac je ispričao da je i posle decenije boravka u Americi, njegov otac jedva govorio engleski. Otuda je Mladen, do polaska u školu, govorio samo srpski jezik. Na Karla, kao prvo dete, „palo je da unese novi svet u njihovu kuću“.

„Koliko god da sam hteo da budem običan klinac, osećao sam se kao autsajder, razapet između mog srpskog doma i ostatka sveta. Lojalnost srpskom poreklu bila je najveća vrednost u domu moga oca. Bio je poštovan vođa srpske zajednice. Bio je opsednut time da bude dobar Srbin, da pomaže ljudima u okolini da takođe budu dobri Srbi“ – istakao je Karl Malden o srpskom poreklu i svojim korenima.

U Srbiji se možda nedovoljno zna o Karlu Maldenu. On je u vreme bivše Jugoslavije čak bio proglašen za srpskog nacionalistu i nije mogao da dobije vizu za ulazak u Jugoslaviju. Povod za to bio je jedan Jugoslovenski skup u Njujorku na koji je bio pozvan da pozdravi učesnike. On je to učinio sa zadovoljstvom, ali je istakao i svoje srpsko poreklo i ponos što je pripadnik srpskog naroda. Iako je voleo sve narode bivše Jugoslavije i sve narode sveta, UDBA ga je proglasila za srpskog nacionalistu i zabranila mu dolazak u Jugoslaviju.  Kada je trebao da snima film Gorana Paskaljevića „Suton“, u kome je igrao glavnu ulogu, imao je problem da dobije vizu koja mu je odobrena tek na intervenciju tadašnjeg Predsednika Predsedništva bivše Jugoslavije.

Karl Malden je odlično govorio srpski jezik i kao pravoslavac često posećivao srpsku crkvu u Los Anđelesu. Bio je učitelj u srpskim kampovima koje je organizovala srpska crkva u Americi i našu decu podučavao srpskom jeziku, srpskoj tradiciji i običajima. Na svom porodičnom imanju u Kaliforniji svake godine je organizovao SRPSKI DAN, a na prijemu su se služili srpski specijaliteti, tamburaši su svirali srpsku muziku i igralo se srpsko kolo. Malden je tokom svog života bezbroj puta štitio srpske nacionalne interese i pronosio slavu srpskog naroda. Njegov dugogodišnji kućni prijatelj Dan Tana podseća da je Srbe u svom domu dočekivao raširenih ruku i rečima „Dobrodošli braćo Srbi“!. Može se slobodno reći da ono što je danas Novak Đoković za srpski narod da je to bio Karl Malden u Americi decenijama i da se to nažalost nedovoljno zna u srpskom narodu.

Print Friendly, PDF & Email