OBELEŽAVANJE PUPINOVIH JUBILEJA

Najava događaja:

Na Konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu, predstavljen je projekat obeležavanja Pupinovih jubileja u Srbiji i u svetu. Projekat su predstavili članovi Organizacionog odbora /prof. Dr Branko Kovačević,predsednik, Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik i prof. Dr Sanja Vraneš, član Org.odb./, predstavnici Rektorata Beogradskog univerziteta i prof. Dr Milenko Dželetović u dvostrukoj ulozi, kao zam. Predsednika Org. Odbora i u svojstvu izvršnog direktora „Telekoma“, koji je generalni spozor manifestacija u Srbiji i svetu /to je i objašnjenje za vidno isticanje obeležja te ugledne kompanije.

Najavljeno je da će se centralna svečanost održati u Rektoratu Beogradskog univerziteta, u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu, a da će se slični dogadjaji održati i u Americi. Najpre u Njujorku, u kome je Pupin studirao, živeo, radio i stekao svetsku slavu na Kolumbija univerzitetu, a potom u Čikagu, na čuvenom čikaškom univerzitetu, gde je Pupin odlazio i na kome su njegovi učenici radili kao ugledni profesori, koji su bili znani ne samo u Americi nego i u svetu. Najavljena je velika izložba, specijalna publikacija u punom koloru i dokumentarni film – „Srbin koji je povezao svet“, posvećeni životu i stvaralaštvu Pupina i to na srpskom i engleskom jeziku, kao i plakati i pozivnice. Uvodnu reč u publikaciji napisao je pokrovitelj maifestacije g. Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije.

Centralna svečanost posvećena Pupinu u Rektoratu BU

Centralna svečanost povodom 160 godišnjice rodjenja velikog svetskog naučnika srpskog porekla Mihajla Idvorskog Pupina održana je u Rektoratu Beogradskog Univerziteta u  Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu. Manifestaciju, pod nazivom „SRBIN KOJI JE POVEZAO SVET“, započeto je obeležavanje velikog jubileja. Dogadjaj je otvorio  Akademski hor Kolegijum muzikum državnom himnom.

Skup je u ime Organizacionog odbora otvorio Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Organizacionog odbora, koji je imao i ulogu moderatora dogadjaja. Izrazio je zahvalnost Predsedniku Republike Srbije g. Tomislavu Nikoliću, što je prihvatio da bude pokrovitelj obeležavanja godišnjica Mihajla I. Pupina i Nikole Tesle, ali i žaljenje što zbog bolesti nije mogao da bude prisutan.

Blagoslov i poruku učesnicima skupa i javnosti uputio je Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej. “Ove godine obeležavamo veliku godišnjicu rođenja Mihajla Pupina, naučnika koji je odnjihan u svetosavoskom duhu i zahvaljujući kome je kroz život hodio “sa dva para očiju”, kako ga je još u detinjstvu savetovala majka mu Olimpijada, za koju se slobodno može reći da je bila druga Ana, odnosno Anastasija, majka Svetoga Save.

160 godina od rodjenja Mihajla Pupina, rektorat, patrijarh Irinej<br /> Beograd 30.09.2014<br /> Foto: Petar MilosevicZahvaljujući upravo majci i ocu Konstantinu, Pupin je postao naučnik koji je zadužio ne samo nas rod, već celo čovečanstvo. Sve što je u nauci otkrio, a otkrio je mnogo, zahvalan je bio Bogu, Svetom Savi i svojim roditeljima, naročito majci za koju je govorio da je bila pobožna žena i da je, kao retko ko, poznavala i Stari i Novi zavet, a naročito, kažu, život Svetih otaca, posebno Svetoga Save”- kazivao je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej i podsetio na Pupinove reči da njegova pravoslavna vera nikad nije bila u sukobu s naukom, već ga je nauka učinila boljim vernikom.
– „To privođenje Bogu i Svetome Savi bilo je, na prvom mestu, kroz Svete tajne Krštenja, Miropomazanja i Pričešća u idvorskom hramu, hramu čiju će sliku kasnije Pupin nositi kroz sav svoj život. Samo zahvaljujući tim vrednostima, uspeo je da savlada sve prepreke koje su ga u životu snalazile“ – podsetio je Patrijarh Irinej.

Pozdrav domaćina, prisutnima i javnosti, uputio je potom prof. Dr Vladimir Bumbaširević, rektor Beogradskog univerziteta. Istakao je da je ovaj univerzitet iznedrio više velikana svetske naule, a da su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin proglašeni počasnim doktorima nauka Beogradskog univerziteta. Otuda Beogradski univerzitet ima posebnu obavezu i prema našim velikanima, ali i prema razvoju nauke i negovanju novih kadrova koji treba da pronose slavu srpskog imena.

U ime Pokrovitelja manifestacije – njegove reči o velikom svetskom naučniku srpskog porekla Mihajlu Pupinu,  prenela je –  izaslanik Predsednika Republike Srbije, Dr Jasmina Mitrović Marić: “Srbija kao mala zemlja može biti ponosna na svoje naučnike, čijim pronalascima svet duguje zahvalnost za svoj napredak. Zavaljujući njima, civilizacijski napredak se ubrzao do neslućenih razmera. Ti naučnici ponosni na svoje srpsko poreklo postali su međa po kojima nauka meri vreme – do Savića i od Savića, do Tesle i od Tesle, do Milankovića i od Milankovića, do Pupina i od Pupina…”, navela je g. Mitrović Marić i istakla da je Srbija ponosna na njih i ono što može jeste da ih i svuda pominje i neguje sećanje na njihova dostignuća, da najmlađe vaspitava ne samo pozivajući se na njihovu posvećenost, nego učeći ih nesebičnoj ljubavi prema otadžbini, što je bila jedna od najlepših Pupinovih osobina koja je ipak ostala u senci naučnih dostignuća. I koliko ga svet slavi zbog naučnih dostignuća, toliko Srbija treba da ga slavi i zbog ugleda i prestiža koji je stekla posle Velikog rata, kao i za izuzetnu predanost u odbrani interesa svoje otadžbine.” – istakla je izaslanik predsednika Republike Srbije g.Mitrović-Marić.

O Mihajlu I. Pupinu, je potom govorio dobar poznavalac njegovog dela prof. Dr Branko Kovečević, predsednik Organizacionog odbora, predsednik Senata BU i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.  – „U istoj ovoj sali govorili su i Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, ljudi koji su početkom 20. veka pokrenuli tehnološku revoluciju, koja i danas traje, podsetio je prof. dr Branko Kovačević i rekao da Pupin nije bio samo velikan egzaktnih prirodnih nauka koje je utemeljio u nastavu elektrotehnike u Americi, a time i u celom svetu: Samo četiri godine pošto je u Njujorku osnovao prvu katedru elektrotehnike, Pupin je pomogao da se na beogradskoj Velikoj školi osnuje ista takva katedra i da tako nastane Beogradski univerzitet iz koga su nastali svi ostali univerziteti u ovom regionu. Njegova knjiga „Sa pašnjaka do naučenjaka“ sadrži principe koji su i danas aktuelni i kojima bi trebalo da učimo našu decu – naglasio je profesor Kovačević.

O Puinovom doprinosu svetskoj nauci govorio je prof.dr Dejan Ilić, koji živi u Nemačkoj, veliko ime u svetskoj nauci danas, inače redovni član Njujorške akademije nauka, čiji je predsednik bio Mihajlo Pupin. Lično, Pupin mi je bio inspiracija i sve ono što sam postigao u svojoj karijeri između ostalog dugujem našim velikanima – prof. Pavlu Saviću, čija sam predavanja slušao, a još više Tesli i Pupinu, čija stvaralaštva su mi bili inspiracija u radi, ali i saznanje koje su oni prenosili na druge, da sve u najvećoj meri počiva na radu.

U ime Srpske akademije nauka i umetnosti o Pupinu je govorio akademik Dragoljub Živojinović, istoričar, najbolji poznavalac Pupinovog društvenog rada. Pupin je nesumnjivo bio najznačajniji Srbin u svetu, koji je najviše učinio ne samo za svoj srpski narod, kojim se ponosio, nego i za narode bivših jugoslovenskih republika, jer je pomogao odredjivanju granica bivše Jugoslavije, a to su oni znali i cenili – rekao je izmedju ostalog akademik Živojinović.

U ime srpskih naučnika koji žive u rasejanju i o Pupinovom doprinosu razvoju nauke, govorio je i prof. Dr Branimir Simić-Glavaški, iz Klivlenda u Americi. Mi Srbi u dijaspori s ponosom govorimo o našim velikanima Tesli i Pupinu i treba da učinimo sve da naša država pomogne da nas svet po njima prepoznaje – rekao je prof. Simić-Glavaški.

Predrag Ćulibrk, generalni direktor,  Telekoma a.d. – Srbija, kompanije koja je pomogla organizovanje sećanja na naše velikane Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, naglasio je izmedju ostalog da se naša vodeća nacionalna kompanija za telekomunikacije ponosi srpskim velikanima koji su udarili temelje savremenim telekomunikacijama i da to želi da afirmiše.

160 godina od rodjenja Mihajla Pupina, rektorat, patrijarh Irinej, ministar nauke, Srdjan Verbic<br /> Beograd 30.09.2014<br />Foto: Petar MilosevicProf. Dr Sanja Vraneš, generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“, član Org. Odbora, inače generalni direktor Instituta „Mihjlo Pupin“ u Beogradu, naglasila je da bi Pupin bio ponosan što Institut nosi njegovo ime, jer se oni trude da realizuju projekte na način kako je to Pupin činio i zato je Institut „Mihajlo Pupin“ jedna od vodećih naučnih institucija u Srbiji, koja se samofinansira i stvara dohodak od projekata koji se visoko vrednuju u svetu.Janez Fajfar, gradonačelnik Bleda, koji je za ovu priliku došao iz Slovenije, rekao je da i na ovaj način želi da iskaže zahvalnost velikom prijatelju slovenačkog naroda Pupinu, zahvaljujući kome Bled i dobar deo Slovenije su sastavni deo njihove države i otuda su ga gradjani Bleda proglasili svojim počasnim gradjaninom. Gradonačelnik Fajfar je izrazio zahvalnost g. Aleksandru Vlajkoviću, izvršnom predsedniku Org. Odbora, koji je bio inicijator da se na Bledu podigne spomenik velikom Pupinu, o čemu je opština Bled jednoglasno donela odluku i da se očekuje da predsednici dve države uskoro otkriju taj spomenik, kao spomenik prijateljstva dva naroda – istakao je gradonačelnik Fajfar.

 Miroslav Krišan, predsednik opštine Kovačica, u čijem sastavu je Pupinov rodni Idvor, izarzio je zadovoljstvo što će Bled dobiti spomenik njihovog znamenitog sugradjanina i da je srećan što se upoznao sa gradonačelnikom Bleda, sa čijom opštinom Kovačica želi tesnu saradnju.

Ratko Dmitrović, gl. i odgovorni urednik „NOVOSTI“ je u svojstvu medijskog sponzora manifestacije  istakao da njegova medijska kuća ne zaboravlja na naše velikane i da je normalno pružila podršku tako važnim dogadjajima i da je tim povodom objavila u našem najčitanijem glasilu „NOVOSTI“ specijalan dodatak posvećen Mihajlu I. Pupinu /moramo primetiti da je to jedan od najlepših i najboljih dodataka koje je ova kuća dosada priredila./


Posle Akademije, u Svečanoj sali Rektorata BU ugledne zvanice su u Holu zdanja Rektorata prisustvovali sjajno organizovanoj Izložbi sa preko 5o eksponata /sa nekoliko stotina fotografija/ na kojima su prikazani život i rad Mihajla I. Pupina. Izložbu  je otvorio izaslanik Predsednika Republike Srbije –  prof. dr Oliver Antić i prigodnim rečima pohvalio napore organizatora da na najlepši način predstave našeg slavnog naučnika. Veliku pomoć u postavljanju Izložbepružio je Beogradski sajam. Tom prilikom poznati somborski slikar Milan Stojkov uručio je izaslaniku Predsednika svoj umetnički rad u ulju – kompoziciju sa portretom Pupina, kao dar za Zdanje Predsednika Republike. /umetnička slika je već narednog dana izložena u svečanom salonu za prijem gostiju Predsednika Srbije/.

Dogadjaj se završio odabranim pesmama koje je voleo Pupin, u izvodjenju hora „Kolegijum muzikum“, a potom je usledio koktel sa druženjem.
Na centralnoj manifestaciji obeležavanja godišnjice Pupina u Rektoratu BU, učestvovao je državni vrh – izaslanici Pokrovitelja – Predsednika Republike Srbije /koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje/, Maja Gojković, predsednica Skupšine Srbije, predstavnici Vlade Republike Srbije koje je predvodio Srdjan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Patrijarh srpski g. Irinej, sa sveštenstvom, predsednik i zamenik predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin i Ljubiša Rakić i više akademika  Rektor BU, kao i najviši predstavnici prosvetnih institucija, uvaženi naučnici iz zemlje i sveta i istaknute javne ličnosti iz Srbije i dijaspore.

Dogadjaj u Rektoratu su u direktnom televizijskom prenosu videli gledaoci širom Srbije na II programu RTS nacionalne televizije, kao i gledaoci širom sveta na Satelitskom tv programu RTS.

Dan uoči rođendana Mihajla Pupina, 8. oktobra 2014. Na Drugom programu  RTS u 18.30 časova  je emitovan dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Mihajla I. Pupina „Srbin koji je povezao svet“.

Zahvalnost za realizaciju svih dogadjaja vidno je istaknuta  Telekomu Srbije, kao i Kancelaiji Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koji su podržali projkat.

Reč Njegove svetosti Patrijarha Irineja o delu Mihajla Pupina.

Print Friendly, PDF & Email