TESLINI JUBILEJI POVODOM 70-TO GODIŠNJICE UPOKOJENJA

Najava dogadjaja u SANU

Obeležavanje velikog Teslinog jubileja – 70-to godišnjice upokojenja jednog od najvećih svetskih naučnika srpskog porekla Nikole Tesle najavljeno je na Konferenciji za novinare u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i izvršni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje jubileja, najavio je da će sećanje najslavnijeg Srbina u rasejanju biti obeleženo velikom izložbom istaknutih srpskih slikara, kojima je Tesla bio incpiracija i podizanjem spomenika Nikoli Tesli. Inicijativa za podizanje novog spomenika Tesli koji je trebao da bude postavljen ispred Palate UN na Ist riveru u Njujorku,  prihvaćena je u UN, a potvrda za to stigla je od g. Vuka Jeremića, predsednika Generalne skupštine UN, koji se o tome dogovorio sa Ban Ki Munom, generalnim sekretarom UN. I kada je spomenik već bio na putu za Njujork, dogodilo se da su čak dva Komiteta UN raspravljala o tom spomeniku, a rezultat te rasprave bio je da se ospori postavljanje spomenika Nikoli Tesli, jer je nekome izgleda veoma zasmetalo što će na postamentu pisati da je u pitanju američki naučnik srpskog porekla, a posebna rečenica kojom je Tesla naglasio svoj ponos na srpsko poreklo. To je sve trebalo da se dogodi u vreme završetka teniskog turnira u Njujorku US Open, kada je bilo planirano da u dogadjaju učestvuje još jedan naš svetski velikan, naš najbolji teniser Novak Djoković. Suspenzija saglasnosti je pomerila mesto postavljanja spomenika, a nova lokacija bila je mesto ispred Tesline Laboratorije u Šorhemu, na Long Ajlandu, u Njujorku. To je inače jedini sačuvani objekat u kome je stvarao naš Tesla i kraj koga je bila izgradjena čuvena Vorden klajf Teslina kula za prenos radio signala i energije.

Dr Momčilo Moša Todorović, vlasnik galerije „Radionica duše“ i autor likovne izložbe „Svetlost Teslinog dela“, upoznao je novinare sa sadržajem izložbe, koja će ispuiti celokupan prostor Galerije nauke i tehnike u SANU. Mi smo ovom izložbom želeli da pokažemo i našim ljubiteljima umetnosti čime se predstavljamo u septembru u Njujorku – Tesli u čast, kolekcijom slika 40 eminentnih srpskih slikara medju kojima su Olja Ivanjicki, Zoran Ilić, Jasmina Sarić, Branislav Bane Stefanović, Ljubodrag Jale Janković i više drugih. Ponosni smo što je i novi spomenik Tesli u Americi rad najvećeg srpskog živog vajara – akademika Nikole Koke Jankovića, rekao je Moša Todorović.

Dogadjaj u SANU

Skup u Galeriji nauke i tehnike u SANU, posvećen Tesli, otvorio je Aleksandar Vlajković u ime Organizacionog odbora za negovanje stvaralaštva srpskih velikana  i izrazi zahvalnost što je g. Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije prihavtio da bude pokrovitelj svih dogadjanja i da će lično otkriti spomenik Nikoli Tesli u Americi i otvoriti izložbu posvećenu njegovom delu u Njujorku.

Dogadjaju je prisustvovao i skup blagoslovio Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej i tom prilikom govorio o Nikoli Tesli. „Bio je to veliki um, koji je podigao ime našeg roda sa drugim velikanima. U vremenu kada se dokazujemo i borimo za ugled koji je godinama  unižavan, njegovo ime će pokazati da smo istorijski, evropski i balkanski narod” – poručio je Patrijarh Irinej i naglasio: „Srpska pravoslavna crkva je još pre više godina pokrenula pitanje da Teslina urna, koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, bude smeštena ispod novog spomenika spomenika Nikoli Tesli koji bi bio podignut u porti Hrama Svetog Save i tako bi se Nikola Tesla našao u društvu najvećih Srba – Svetog Save i Vožda Karadjordja“.

Prisutne je u ime opravdano odsutnog Pokrovitelja g. Tomislava Nikolića, predsednika Republike Srbije, pozdravila Jasmina Mitrović-Marić, savetnik predsednika.

Podsetila je da je Nikola Tesla Srbin koji je zadužio čovečanstvo, a da predsednik Nikolić koristi svaku priliku da izrazi zahvalnost našim velikanima za ono što su činili i da podseti na njihovo stvaralaštvo, kako nikada ne bi pali u zaborav. Predsednik Nikolić govori i pripadnicima drugih naroda da treba da tražimo šta je to čime nas velikani povezuju, a da je Nikola Tesla čovek čije stvaralaštvo itekako povezuje Srbiju i Ameriku, naglasila je Mitrović – Marić.

Akademik Zoran Petrović, direktor Galerije nauke i tehnike SANU, rekao je da na izvestan način ponovo ispraćamo Teslu u Ameriku i da nije čudo da na taj put kreće upravo iz Galerije nauke i tehnike. U poslednjih 10 godina Tesla je doživeo reinkarnaciju u svetskoj nauci i postavljen je na mesto koje mu pripada, kao jedan od pet ili šest najvećih svetskih naučnika – podsetio je Petrović. Ovo je lep način na koji odajemo priznanje Tesli, ali recimo i da „to ne radimo zbog sebe“ jer posle ovakvih dogadjaja treba očekivati  i da mladi u većoj meri budu zainteresovani da krenu putem nauke.

Predstavljajući Izložbu „Svetlost Teslinog dela“ likovni kritičar, Prof. Dr Stanislav Živković je izmedju ostalog rekao da se likovni umetnici pridružuju značajnom događaju, izražavajući na svoj način poštovanje za našeg čoveka čije je prometejsko delo promenilo svet. Koristeći bogatstvo svog likovnog jezika – u rasponu od akademskog do poetskog realizma, od nadrealne figuralike, preko ekspresionističke egzaltacije i smirenih valerskih sazvučja, sve do savremene simbolike i apstrakcije – izloženi slikari vajari spontano nam otkrivaju koliko je za njih vizija velikog naučnika bila dragocena inspiracija za kreativni čin – istakao je prof. Živković.

Autor izložbe Dr Momčilo Moša Todorović je rekao da je neizmerno srećan što je okupio srpsku slikarsku elitu, koja je na svoj način obeležila veliko delo jednog Srbina, koji je dao nemerljiv doprinos svetskoj nauci i što je na svoj originalan način osvetlio svet. Posebno sam srećan što će spomenik Nikoli Tesli na tako važnom mestu u Americi trajno podsećati na delo jednog Srbina.

U ime Organizacionog odbora i „Telekoma“ koji je pomogao održavanje manifestacija koje podsećaju na naše velikane, prof. Dr Milenko Dželetović je izrazio zadovoljstvo za veličanstveno priredjeni dogadjaj, koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
Učesnike dogadjaja je u svojstvu domaćina –  Srpske akademije nauka i umetnosti, pozdravio akademik Ljubiša Rakić, zamenik predsednika SANU i izložbu proglasio otvorenom. Akademik Rakić je poručio da češće “treba da se prisećamo ovog naučnika, čiji su pronalasci nepresušni podsticaj” za dalja izučavanja i rešenja i naglasio da je Nikola Tesla bio počasni član SANU.

Učesnici dogadjaja dobili su prigodne publikacije posvećenu Nikoli Tesli i bili u prilici da vide i specijalno priredjen dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Nikole Tesle.

Spomenik Nikoli Tesli, rad akademika Nikole Koke Jankovića, bio je privremeno postavljen ispred zdanja SANU u Knez Mihajlovoj ulici. Privukao je veliku pažnju prolaznika. Mnogi su zastajali i slikali se ispred spomenika, a ova postavka je samo potvrdila da najveće beogradsko šetalište može da bude oplemenjeno spomenicima znamenitih ljudi, poput nekih svetskih metropola i da apsolutno nikome ne mogu smetati, već samo uveličati našu najlepšu ulicu.

Izložba u Galeriji SANU nesumnivo je bila veliki kulturni dogadjaj u Beogradu, a samo sećanje na Nikolu Teslu, manifestacija kakvu naš velikan zaslužuje.

Organizatori dogadjaja bili su: Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Umetnička galerija „Radionica duše“, a Izvršni organizator Udruženje za negovanje stvaralaštva srpskih velikana „Tesla“ – Srbija i Galerija nauke i tehnike SANU.

 

Print Friendly, PDF & Email