OD SMILJANA PREKO PARIZA DO NJUJORKA

Na putu svetske slave Nikola Tesla je sa 26 godina,  posle evropskog školovanja i službovanja u Mariboru i Pešti, stigao u dvomilionski Pariz, aprila 1882.g. Odazvao  se na poziv  ”Edisonove kontinentlne kompanije” i sa svojim prijateljem Sigetijem  počinje da radi u Edisonovom kontinentalnom društvu, na preporuku Ferenca Puškaša, svog prethodnog poslodavca kod koga je radio u Budimpešti.  Ističe se u radu na prepravkama Edisonovih dinamo-mašina i izradom jednog regulatora napona.

Tesla odlazi u Strazbur u februaru 1883. godine, da bi doveo u red novu električnu centralu koja je bila oštećena prilikom puštanja u rad. Tu je napravio radni model svog indukcionog motora po sistemu dvosmernih struja koji je predstavio nekim investitorima, ali koji u tom trenutku nisu shvatili značaj tog njegovog izuma. Tu  ostaje sve do februara 1884. godine.Tu je potpisao i prvi poslovni ugovor i to na ćirilici.

U martu se vraća u Pariz, a zatim na nagovor Edisonovog prijatelja Čarlsa Bečelora, koji mu daje pismo upućeno Edisonu, Tesla krajem  maja 1884. kreće put Amerike parobrodom City of Richmond. Bio je jedan od 910 putnika na brodu na kojem je izbila pobuna i gde zamalo nije stradao u opštoj tuči. Po dolasku u Njujork, zapošljava se kod Edisona, sa nadom da će uz njegovu  pomoć  ostvariti svoj san još iz studentskih dana – motor bez četkica. Motor, a uz motor i ceo sistem proizvodnje, transporta i distribucije naizmenične struje započeo je da patentira tokom 1888. godine. Od tada počinje da ulazi u svet najslavnijih pronalazača toga doba, onih za koje se može reći da su «promenili 20. vek», ubrzali tehnološki razvoj i veoma izmenili sliku sveta.

Tesla je posle odlaska iz Evrope, u dva navrata dolazio u u rodni kraj i Evropu, 1889. i 1892. godine. Na prvom putovanju učestvovao je, kao član zvanične petočlane američke delegacije, na Međunarodnom kongresu elektroinženjera u Parizu održanom tokom Svetske izložbe 1889. godine. Ostali članovi delegacije bili su: Tomas Alva Edison, Jozef Vacler, Vilbur Rajs mlađi i Karl Hering. Drugo putovanje, 1892. godine, je mnogo poznatije, jer je već kao slavni pronalazač bio pozvan da održi predavanja u Londonu i Parizu. O njegovim izuzetnim nastupima pred evropskim naučnicima izveštavala je sva tadašnja štampa.

Nikola Tesla je tečno govorio i pisao na francuskom jeziku, imao je dva počasna francuska doktorata, a tokom celog života održavao je veze sa francuskim naučnim krugovima.

Pariz – propuštena prilika da napravimo svetski dogadaj posvećen Tesli:

Minula godina, 2016-ta označavala je 160. godišnjicu rodjenja Nikole Tesle.  Želeli smo da taj veliki jubilej obeležimo u Parizu, evropskoj metropoli, u Francuskoj, u gradu i državi u kojima da Nikola Tesla nije boravio, možda ne bi ni stigao u Ameriku.

Događaj je osmišljen na najlepši način. Pripremljena je izložba 40 eminentnih srpskih slikara, katalog u punom koloru na preko 40 stranica, dokumentarni film o stvaralaštvu Tesle na francuskom jeziku, pripremljeni plakati i pozivnice. Obezbedjeni su govornici iz Francuske i Srbije i ono što je najznačajnije potvrdjen je dolazak glavnog aktera koji bi manifestaciju učinio svetskim medijskim dogadjajem, kakav naš velikan zaslužuje.

Dobili smo potvrdu da će dogadjaj uveličati NOVAK DJOKOVIĆ, svetski šampion u tenisu i najbolji sportista sveta. Dogadjaj smo planirali dan uoči početka Rolan Garosa, teniskog masters turnira u Parizu 2016. koji do tada Novak Djoković još nije osvojio i kada je interesovanje svetskih medija za Novaka dostizalo vrhunac. Dogovoreno je da tada Novak govori o svom zemljaku Nikoli Tesli! I da li bi to bio svetski dogadjaj tog dana? Pa svako ko se iole razume u medije može lako razumeti da bi vodeća svetska medijska ličnost i najpoznatiji Srbin našeg vremena – Novak Djoković, učinila da tog dana ime Nikole Tesle njegovog zemljaka, bude u svim svetskim medijima. Nažalost, značaj svega toga nisu razumeli oni koji su trebali samo da pomognu da se dogadjaj održi i da dozvole da spomenik bude privremeno izložen, dok ne dobije trajno mesto u francuskoj prestonici. I umesto velikog slavlja sa Teslom, morali smo da dogadjaj otkažemo i uputimo veliko izvinjenje našem najvećem sportisti svih vremena Novaku Djokoviću.

Mesto izvođenja projekta:Ponovo Pariz. Moguće lokacije: sedište UNESKO ili univerzitet Sorbona, čiji je počasni doktorat dobio Tesla ili neki drugi univerzitet ili obrazovna institucija. Želimo da to bude prepoznatljivo mesto za posetioce i medije. Kao potomci Tesle želimo da predstavimo zajdničku otadžbinu Srbiju na najlepši mogući način.

Značaj medijskog praćenja događaja:

Planirani događaj će ispuniti svoj cilj pre svega ako bude medijski propraćen. Šanse da veći broj medija posveti pažnju toj manifestacija su veće ukoliko događaju prisustvuju istaknute javne ličnosti i ukoliko događaj otvori ličnost koja privlači pažnju medija. Ocenili smo da ponovo pokušamo da to bude Novak Đoković, danas najpopularniji Srbin u svetu, čovek koji je nebrojano puta dokazao svoj patriotizam i ljubav prema svom narodu. Novak Đoković je zaljubljenik u stvaralaštvo Nikole Tesle. Učinićemo sve da datum događaja prilagoditi njegovom slobodnom vremenu.

Termin dešavanja:

Iamjući u vidu značaj ličnosti koja trba da otvori manifestaciju i da je najbolja ličnost za to Novak Đoković, termin za održavanje događaja prilagodili bismo njegovim terminima. Kako se Rolan Garos održava ove godine od 22. Maja –11. Juna 2017.   nekoliko dana pre početka turnira, kada je on već u Parizu ili eventualno tokom turnira, mislimo da postoji realna mogućnost da on otvori događaj. Ukoliko se iz nekih razloga to ne bi dogodilo našli bismo drugu ličnost, koja bi privukla pažnju medija za otvaranje manifestacije.

Inicijativa u pokušaju:

I ovu priliku iskoristili bismo za pronalaženje načina za postavljanje trajnog obeležja Teslinog prisustva u Parizu. Ukoliko bismo dobili saglasnost za postavljanje spomenika imamo i potencijalne donatore koji bi finansirali odlivanje spomenika koji bi bio postavljen u Parizu, sa obeležjem da je naučnik koji je zadužio čovečanstvo i da je Srbin.

Podrška organizovanju manifestacije:

U organizovanju projekta Tesla u Parizu i ovoga puta računamo na podršku srpskih organizacija u Francuskoj, kao i naše ambasade i Kulturnog centra u Parizu, kao i francuskih institucija.

 

Print Friendly, PDF & Email