IZLOŽBA POSVEĆENA PUPINU U MOSKVI I PODSEĆANjE NA TESLU

U prijateljskoj Rusiji, na eltinom mestu  u najvećem evropskom gradu – Moskvi,  održana je Izložba posvećena životu i stvaralaštvu Mihajla I. Pupina, uz podsećanje na Nikolu Teslu /koga u Rusiji svi znaju, a Pupin je nedovoljno poznat/.

Dr Slavenko Terzić - Ambasador Srbije u Ruskoj FederacijiIzložba je zvanično  otvorena 15. decembra u 17.00 , u elitnom izložbenom prostoru u Domu Nobelovca Aleksandra Solženjicina, koji je i Kuća Ruske dijaspore.
Povod za održavanje izložbe bilo je obeležavanje velikog jubileja – 100 godina telekomunikacija, pod okriljem UNESK-a, koji je je našeg  Pupina odredio za naučnika koji je svojim stvaralaštvom obeležio čitavo stoleće.
Na ovoj manifestaciji od nacionalnog značaja učestvovala je i Ambasada Srbije u Ruskoj Federaciji. Na svečanom otvaranju, događaj je otvorio i u ime Srbije ugledne zvanice pozdravio Dr Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Rusiji, koji je izrazio zadovoljstvo što se u Ruskoj prestonici, povodom tako značajnog jubileja predstavlja jedan od najvećih srpskih velikana Mihajlo Pupin.

U ime domaćina učesnicima se obratio Igorь Vladimirovič  Domnin, direktor Doma Aleksandar Solženjicin, koji je istakao da Izložba simbolizuje prijateljstvo srpskog i ruskog naroda i da je Dom A. Solženjicina počastvovan što se u njemu predstavlja srpski velikan Mihajlo Pupin.

 

O značaju Izložbe i vremenu u kome se održava, kao i o Mihajlu Pupinu govorio je Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Organizacionog odbora. Izrazio je zahvalnost podršci koju sećanjima na srpske velikane  pruža g. Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, kao i NjE ambasadoru Ruske Federacije g. Aleksandru Čepurinu, koji je pružio veliku pomoć u obezbeđivanju mesta za održavanje Izložbe u Moskvi. Izrazio je zahvalnost i Domu Aleksandra Solženjicina, za pomoć u postavci Izložbe i izdvojenom vremenu za njeno trajanje, a u znak zahvalnosti i sećanja na taj događaj domaćinima  darovao slike Mihajla Pupina i Nikole Tesle, rad poznatog srpskog slikara Milana Stojkova.

O naučnom doprinosu Mihajla Idvorskog Pupina čovečanstvu,  nadahnuto je govorio prof. dr Dejan Ilić, naš najveći živi naučnik u svetu, koji je za ovu priliku specijalno doputovao iz Nemačke.

Izložbu je prigodnom rečju zvanično proglasio otvorenom prof. dr Milenko Dželetović, šef delegacije i zamenik Predsednika Organizacionog odbora za obeležavanje Pupinovih jubileja.

Potom je učesnicima prikazan dokumentarni film o Mihajlu Pupinu na ruskom jeziku.

Posetiocima je podeljena prigodna publikacija u koloru „Srbin koji je zadužio čovečanstvo“, štampana povodom 160. godišnjice rođenja velikog naučnika u kojoj je uvodnik napisao g. Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije.

Među uglednim zvanicama Izložbi su  prisustvovale istaknute javne ličnosti Rusije i predstavnici srpske zajednice, među kojima je bio i vikarni episkop moravički i starešina Podvorja srpske patrijaršije u Moskvi, Vladika Dr Antonije.
Za goste je organizovan i koktel na kome su se služila srpska pića i specijaliteti, a izveden je i prigodan muzički program.

Izložba posvećena Mihajlu Pupinu, sa podsećanjem na Nikolu Teslu, bila je otvorena u Domu Aleksandra Solženjicina punih mesec dana, do 16. januara 2016., a naknadno je i produžena. Dogovoreno je da se potom postavi na nekoliko univerziteta u Ruskoj Federaciji.


Tokom boravka u Moskvi srpska delegacija je imala susret sa istaknutim srpskim privrednicima u Moskvi. U srpskoj delegaciji nalazilo se više dobrih poznavalaca prilika u srpskoj privedi, a predsedavao je prof. dr Milenko Dželetović, inače predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke. Na sastanku je učestvovao i naš ambasador Dr Slavenko Terzić. Bio je to koristan susrt naših privrednika koji su dobili odgovore na mnoga pitanja o mogućnostima privredne saradnje Srbije i Rusije, a naši privrednici su ukazali i na mnoga otvorena pitanja u toj saradnji, na koja nemaju odgovore. Istakli su dobru saradnju sa našom ambasadom, ali i na problem nefunkcionisanja Srpsko-Ruskog poslovnog foruma, čiji je predsednik uspešan srpski privrednik Branislav Grujić, a o čijim aktivnostima niko ništa ne zna, pa čak ni naša ambasada.

Srpska delegacija je imala susret i sa jednim od najvećih ruskih intelektualaca i naučnika akademikom Viktorom A. Sadovničijem, rektorom Lomonosovog Univerziteta, najstarijeg i najznačajnijeg ruskog univerziteta, koji je i predsednik Saveta Rektora svih ruskih univerziteta. Članovi delegacije, predstavnici Beogradskog univerziteta su preneli inicijativu o konkretnim projektima na kojima bi se sarađivalo, a prof. dr Dejan Ilić je u svojstvu predsednika Inovativnog Fonda Srbije predložio i konkretnu naučnu saradnju sa Beogradom, što je Rektor Lomonosova podržao. Rektoru koji je istakao da prosvetna i naučna saradnja treba da se ostvaruje mimo politike, uručen je prigodan poklon – bronzana statueta Nikole Tesle, a Rektor je prihvatio predlog da se na uglednom Lomonosovom univerzitetu postave spomenici srpskim velikanima Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli.

Izvršni organizator događaja u Moskvi – Udruženje „Tesla“ je ispunio očekivanja Organizacionog odbora, a u to se uverilo i nekoliko članova Organizacionog odbora koji su prisustvovali događajima u Moskvi /prof. dr Milenko Dželetović, Miroslav Stojanović, Jovan Koprivica, Radiša Kostić, prof. dr Dejan Ilić, Aleksandar Vlajković …


Obeležavanje Pupinovih jubileja u Moskvi,  skromnim sredstvima podržala je  Uprava Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a najvećim delom rađeni su volonterski i bez budžeta. Izvršni organizatori manifestacija bili su Udruženje za negovanje stvaralaštva srpskih velikana – „Tesla“ – Beograd i Matica Iseljenika i Srba u regionu, koja postoji duže od 5o godina  i svojim aktivnostima su ispunili očekivanja.

Održane manifestacije i one koje će se tek održati  na dostojanstven način obeležavaju sećanja na Mihajla Idvorskog Pupina, slavnog Srbina koji je zadužio čovečanstvo, na koga su nažalost neke naše oficijelne institucije zaboravile, čak i na preporuku UNESKa koji je predložio državama Srbiji i SAD da organizuju događaje kojima će obeležiti 100. godina telekomunikacija, a UNESKO je ukazao  čast našem velikanu, označavajući ga kao naučnika koji je dao najveći doprinos razvoju telekomunikacija u svetu u minulom veku.

Zahvaljujući predsedniku  Srbije Tomislavu Nikoliću održano je više manifestacija kojima je Organizacioni odbor za obeležavanje Pupinovih jubileja pružio logističku podršku. Izveštaj završavamo rečima Predsednika Nikolića: „Narod koji zaboravlja na svoju istoriju i svoje velikane osuđen je na nestajanje. Srbija to ne sme da dozvoli“.

 

Print Friendly, PDF & Email