Karl Malden

Karl Malden – Mladen Sekulović (1912-2009)

Velikan filmske umetnosti, Oskarovac

Nesumnjivo Karl Malden  je najpoznatiji umetnik srpskog porekla u svetu, ali se  nedovoljno zna da je u srcu uvek nosio veliku ljubav prema svom srpskom narodu i da je o tome često govorio. Njegov patriotizam su neki tumačili kao šovinizam, pa mu je komunistički režim čak zabranio ulazak u Jugoslaviju. Ta zabrana mu je kasnije skinuta, ali je Malden ostao upamćen kao velikan koji se borio za srpske nacionalne interese, a koji je u isto vreme voleo i Ameriku i sve narode sveta.

Rođen je kao Mladen Sekulović  22. marta 1912. u Čikagu u porodici Marije i Petra Sekulovića.  Rano detinjstvo je proveo u srpskoj zajednici emigranata u predgrađu Čikaga – Geriju  i do polaska u školu nije ni govorio engleski jezik.  Naravno vrlo brzo engleski je savladao, ali srpski jezik  nikada nije zaboravio. Posle sticanja osnovnog obrazovanja pohađao je „Gudmenovu glumačku školu“ u Čikagu i promenio ime u Karl Malden. Karijeru je počeo u pozorištu, prvo u Čikagu, a zatim u Njujorku.

Odlaskom u Njujork upoznaje slavnog reditelja Elija Kazana, u čijim filmovima je stekao veliku popularnost. Najveći uspeh je postigao glumeći u njegovom filmu „Tramvaj zvani želja“. Taj film mu je doneo Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Uz osvojenog Oskara imao je i jednu nominaciju, 1954. za takođe čuveni film “Na dokovima Njujorka” (ponovo sa rediteljem Kazanom i Marlon Brandom). Sarađivao je i sa Džonom Fordom („Jesen Čejena”), Alfredom Hičkokom („Priznajem”) i drugim najistaknutijim filmskim umetnicima … Poslednju ulogu ostvario je kao sveštenik u prvoj sezoni popularne i kvalitetne televizijske serije “Zapadno krilo”. Snimio je 70 filmova i režirao jedan, Time Limit.

Veliku popularnost donela mu je i tv serija „Ulice San Franciska“ u kojoj je igrao sa Majklom Daglasom,  koja je prikazivana sedamdesetih godina.

Karl Malden je ostavio trag i u jugoslovenskoj kinematografiji, ulogom u filmu „Suton“ Gorana Paskaljevića iz 1982. godine. Glumio je srpskog imigranta i film je bio na engleskom jeziku.

Kritika ga je opsivala kao karakternog glumca, kojeg su krasili inteligencija, snaga izraza i autentičnost bilo da je igrao heroje, negativce ili predstavljao takozvane obične momke iz kraja. Među njegovim mnogobrojnim priznanjima su nagrada Emi (1985) za lik Fredija Kassaba u seriji “Fatal Vision”, nagrada za životno delo američkog Udruženja filmskih glumaca (2004), počasni doktorati na dva univerziteta – Emporia i Valparaiso, a naravno i zvezda na Bulevaru slavnih u Holivudu. Nagradu za životno delo  uručio mu je Majkl Daglas. Pet godina je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu (1988-1993). Osnovao je umetničku biblioteku na Beverli Hilsu.

Svedočanstvo o životu u srpskoj koloniji, o uzbudljivoj karijeri, poznanstvu sa najvećim svetskim zvezdama ali i mirnom porodičnom životu  više od sedam decenija u braku sa Monom Grinberg, Malden je ostavio u knjizi “When do I start “?  – memoare,  koje je napisao uz pomoć ćerke Karle.

Preminuo je 1. jula 2009. godine u Los Anđelesu. Porodica Mladena Sekulovića je neke lične predmete najpoznatijeg srpskog umetnika poklonila Filmskoj kinoteci u Beogradu u kojoj  je osnovan Legat Karla Maldena, a deo će biti u Muzeju Oskarovaca u Holivudu. U Beogradu je doneta odluka i da jedna ulica nosi ime Karla Maldena, a u glavnom gradu Srbije će mu biti postavljen i spomenik, čija će replika biti izložena u Holivudu.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *