SPOMENIK PUPINU NA BLEDU

U Sloveniji, na Bledu,  je podignut spomenik našem velikanu, koji su 9. Oktobra 2015. u 11.00 časova , na Pupinov rođendan,  otkrili predsednici dve države – gospodin Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije i  gospodin Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, sa gradonačelnikom Bleda gospodinom Janezom Fajfarom.

Na skupu su govorili predsednici Nikolić i Pahor, kao i gradonačelnik Fajfar i istakli značaj podizanja spomenika za buduće srpsko-slovenačke odnose.  Pupin je inače počasni građanin Bleda i na taj način mu je odata zahvalnost što je svojim uticajem doprineo  utvrđivanju granica  nekadašnje Kraljevine Srba , Hrvata i  Slovenaca , a zahvaljujući tome dobar deo teritorije sada pripada slovenačkoj državi. Pupin je imao veliki broj Slovenaca za svoje prijatelje i može se smatrati utemeljivačem srpsko- slovenačkog prijateljstva, koji su dobra osnova za još bolje odnose dva naroda i dve države.
Spomenik Mihajlu Idvorskom Pupinu rad je akademskog vajara Aleksandra Zarina i to je replika spomenika u rodnom Pupinovom Idvoru. Spomenik je odliven u našoj eminentnoj livnici dr vajarstva Zorana Kuzmanovića /autor spomenika Gavrilu Principu/, koja se odrekla svoje zarade i zaračunala samo troškove bronze i materijala i radnika. Odlivena je u rekordnom roku, a tu je izrađen i model spomenika za odlivanje.
Spomenik je dar države Srbije narodu Slovenije, a Bled je uredio park gde je postavljen spomenik. Spomenik nije finansiran iz budžeta Srbije, a platili su ga sponzori.

Na svim događajima je učestvovao poglavar  Zagrebačko-Ljubljanske Mitropolije  Srpske pravoslavne crkve Porfirije, sa sveštenstvom.

Srbiju je na manifestacijama u Sloveniji predstavljala delegacija Skupštine Srbije – narodni poslanici iz Odbora za dijasporu Milorad Stošić /član je i Organizacionog odbora za obeležavanje Pupinovih jubileja/, Marija Jevđić i Bratimir Vasiljević.

Ove velike događaje uveličao je  umetnički program, a u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Ljubljani održana je svečana Liturgija. Između ostalih na Bledu je nastupio i Hor iz Srbije „Sveti Roman Slatkopojac“, koji je za ovu priliku doputovao iz Pupinovog zavičaja i pevao je  njegove omiljene pesme.

„Uvereni smo da su sve te manifestacije na dostojanstven način obeležile sećanja na Mihajla Idvorskog Pupina, slavnog Srbina koji je zadužio čovečanstvo, na koga su nažalost neke naše oficijelne institucije zaboravile, čak i na preporuku UNESKa koji je preporučio državi Srbiji i SAD da organizuju događaje kojima će obeležiti 100. godina telekomunikacija, a UNESKO je ukazao  čast našem velikanu, označavajući ga kao naučnika koji je dao najveći doprinos razvoju telekomunikacija u svetu u minulom veku. To nismo na najbolji način znali da iskoristimo. Zato podsećamo i na reči predsednika Srbije Tomislava Nikolića: „Narod koji zaboravlja na svoju istoriju i svoje velikane osuđen je na nestajanje. Srbija to ne sme da dozvoli“ – zaključuje Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Org. Odbora za obeležavanje Pupinovih jubileja.

U Beogradu, 15. oktobra  2015.                                                         

„Čudotvorna je ljubav koja povezuje Srbina i Slovenca i u toj ljubavi živi najjača vera u sjajnu budućnost naših naroda“ – 1931.g.

Print Friendly, PDF & Email