SEĆANJA NA MILEVU AJNŠTAJN MARIĆ

 

Svečana Akademija posvećena  140. godišnjici rođenja Mileve Ajnštajn Marić, održana je u Svečanoj dvorani  Rektorata Beogradskog univerziteta. Skup je otvorio   Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Org. Odbora za obeležavanje jubileja, koji je bio i moderator skupa.

„Ovo je sećanje na veliku ženu – Milevu Ajnštajn Marić, koja je bila ne samo supruga Alberta, kako neki kažu, najvećeg naučnika 20-tog veka, nego i najbliži saradnik u vremenu njegovog naučnog zenita, kada je dobio i Nobelovu nagradu. Koliki je bio njen naučni doprinos  tome to su samo njih dvoje znali, ali iz njihove prepiske naslućujemo da je, čak po rečima samog Alberta, bio ogroman. Ona je nesumnjivo bila jedna od najvećih matematičara vremena u kome je živela, pa se samim tim uvrstila među najveće srpske naučnike svih vremena.

Nažalost, na Milevu Ajnštajn Marić su mnogi zaboravili. A za sećanje je potrebno tako malo. Mi smo želeli da to i pokažemo. Ovaj naš događaj napravljen je bez budžeta. Nije utrošen ni jedan dinar državnih para. Ova prelepa sala nam je stavljena besplatno na raspolaganje u vremenu kada inače nije imala planiranih aktivnosti. Zahvalni smo našim domaćinima, posebno  – Rektoru prof. dr Vladimiru Bumbašireviću, koji je znamo na dalekom putu, pa nije mogao da bude sa nama, ali nam je pružio veliku podršku. Tu je i skromna ruža, namenjena Milevi. Bili smo i danas u crkvi i zaplili joj sveću, za pokoj njene duše i njenih bližnjih.

Zahvalni smo i pokrovitelju ove manifestacije Predsednici Skupštine Srbije g. Maji Gojković, koja zbog neodložnih obavza nije mogla da bude sa nama“ – rekao je Aleksandar Vlajković.

U ime pokrovitelja manifestacije g. Maje Gojković, predsednice Skupštine Republike Srbije, javnosti se obratio g. Konstantin Arsenijević, potpredsednik .

„ Lično mi je drago što sam na ovom događaju, koji se organizuje značajnim povodom, jer, Mileva Ajnštajn Marić zaista pripada plejadi naših velikana, kojih se moramo sećati i na koje ne smemo zaboraviti. Posle Tesle, Pupina, Milankovića, Ruđera Boškovića, Pavla Savića, tu je negde mesto i naše Mileve. Ona je bila saradnik možda najvećeg naučnika 20-tog veka – Alberta Ajnštajna, a mnogi kažu da je njen doprinos bio nemerljiv, a znamo iz njenih pisama da je ona bila više nego skromna, pa nas to još više obavezuje,  da njeno delo mi ne smemo zaboraviti, a nažalost  tome smo skloni i moram primetiti da mnogi pozvani da o tome brinu da su  jednostavno zatajili.

Inicijativa, koja je najavljena u pozivnici, da se osnuje Muzej Mileve i Alberta Ajnštajna u rodnoj kući Marićevih u Novom Sadu, gde su Mileva i Albert boravili,  je više nego za pohvalu i čestitam organizatorima na ovom lepom događaju i inicijativi o Muzeju koju lično podržavam, a potrudću se da zamolim i predsednicu Skupštine Srbije da se svojim autoritetom, a i kao Novosađanka,  založi da Novi Sad što pre dobije taj Muzej. Obećavam da ću i sam lično učiniti sve što mogu  da se to što pre dogodi. Onima koji će da vode tu akciju želim puno uspeha“ – rekao je potpredsednik Skupštine Srbije, Konstantin Arsenijević.

Skup je potom pozdravio jedan od najzaslužnijih za ovaj događaj  g. Predrag Rakočević, u ime Udruženja  inženjera „Nikola Tesla“ u Nemačkoj. Istakao je da njihovo udruženje ima sluha za srpske velikane i da ih s ponosom predstavlja svojim kolegama u Nemačkoj.  Podsetio je da su s ponosom predstavili Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Ruđera Boškovića, Pavla Savića i Milevu Ajnštaj Marić. Na njihovim akademijama okupljaju se pored  njihovih istaknutih članova, među kojima ima akademika, doktora nauka, magistara i inženjera svih struka i kolege iz nemačkih naučnih institucija i vodećih nemačkih kompanija.  Pored referata koji se podnose o našim naučnicima obavezan sadržaj je i dokumentarni film, a poslednji koji su producirali bio je film o Milevi Albert Ajnštajn, koji je ustupljen organizatorima tog skupa. Rakočević, je izrazio zahvalnost i Upravi MSP za saradnju s dijasporom koja tradicionalno podržava njihove skupove.

Zatim se prisutnima obratio naš najveći živi naučnik u svetu, čovek sa najviše priznatih patenata koji donose stotine miliona dolara profita, saradnik legendarnog Stiva Džobsa, najprofitabilnije  kompanije na svetu, čovek koji  u svojim istrazivačkim timovima ima i Nobelovce,veliki naučnik, ali i uspešan biznismen, proglašavan za najboljeg u Nemačkoj,   kako rekoše u Moskvi, Pupin našeg vremena,  prof. dr Dejan Ilić,  koji je član i već pomenutog Udruženja inženjera „Nikola Tesla“. Iz Nemačke je stigao u Beograd preko Moskve, gde je u Moskvi govorio o srpskom velikanu Mihajlu Pupinu. Istakao je da ovakvim skupovima treba da podsećamo mlade u Srbiji na srpske velikane koji su zadužili čovečanstvo  i koji su uvek isticali da se sve postiže isključivo radom i da na tom motu treba da gradimo budućnost.

Skupu se u ime novoosnovanog Udruženja „Mileva Ajnštajn Marić“ iz Berna, obratila Jasna Jadojičić, iz Švajcarske, i izrazila zadovoljstvo što prisustvuje tom velikom događaju, a prenela i spremnost svog udruženja za saradnju sa srodnim organizacijama u Srbiji.  Posebno bismo bili zainteresovani sa budućim muzejom Ajnšatnovih, jer bismo povezivali gradove u kojima su Ajnštanovi živeli.

Poruku javnosti uputio je i g. Srđan Mihajlović, generalni direktor RT Vojvodine. Naglasio je da Javni servis Vojvodine ne zaboravlja na svoje velikane među kojima su Mihajlo Pupin, Isidora Sekulić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Branko Radičević i drugi. Novosađani su posbno ponosni što su u njemu boravili i njegovim ulicama šetali Albert I Mileva Ajnšatjn. Albert je rado dolazio u tazbinu, a imao je i više dobrih prijatelja medju Srbima.

Voleo je Novi Sad. Šetao je po gradu sa fotografskim aparatom i snimao. Posebno je voleo sedeljke u kafani hotela“ Kraljica Jelisaveta“, koji danas nosi ime „Hotel Vojvodina“.  Zato podržavamo inicijativu za osnivanje Muzeja Alberta i Mileve Ajnštajn i mi ćemo kao Javni servis pružiti punu podršku toj akciji. Otvaranjem muzeja dobiće i Novi Sad i Vojvodina i Srbija.

Skup je pozdravio i prof. dr Vladimir Grečić, iz Udruženje za negovanje stvaralaštva srpskih velikana „Tesla“ – Srbija, izvršnog organizatora manigestacije. Nažalost, rekao je profesor Grečić, mnogi  zaboravljaju svoje velikane i zato je podsetio da narod koji to čini nema svetlu budućnost i otuda  to ne smemo dozvoliti. Moramo otrgnuti od zaborava one koji su nas zadužili i to je bio smisao osnivanja Udruženja za negovanje stvaralaštva srpskih velika, koje nosi ime najvećeg među velikima – našeg Tesle.

Prisutnima je zatim prikazan sjajan dokumentarni film: „Otkrivanje istine“ o životu i stvaralaštvu Mileve Ajnštajn – Marić, koji je takođe prikazan u nekoliko navrata i na nacionalnoj televiziji RTS.

Posle filma i dugog aplauza kojim su nagrađeni oni koji su film priredili, učesnicima su se obratili i prisutni akteri filma:

Prof. dr Mirjana Popović-Božić, fizičar Instituta  za fiziku, je izrazila zadovoljstvo što je dala svoj doprinos u stvaranju zapisa koji će trajno obeležiti stvaralaštvo najveće srpske naučnice.

 „Mileva Marić je ličnost koja bi sigurno trebalo da bude više prisutna u kolektivnom pamćenju srpskog naroda. Primer jedne mlade ženske osobe koja je zahvaljujući svojoj inteligenciji i ljubavi prema nauci uspela da savlada sve prepreke koje su u to vreme stajale na putu mladih žena, da stignu na Univerzitet i da dobiju univerzitetsko obrazovanje. Ona je prethodnica ovih novih generacija mladih ljudi koje se školuju u različitim zemaljama Evrope i sveta“ – naglasila je profesorka Popović-Božić.

Stanko Stoiljković, dugogodišnji urednik Politike za nauku, koji je kao novinar često pisao o Milevi Ajnštajn Marić i iznosio nedovoljno poznate činjenice javnosti, film u kome se pojavljuje i koji je prvi put video, nije krio oduševljenje ponuđenim sadržajem i zadovonjstvo što je napravljena i verzija na nemačkom, koju je videla nemačka naučna elita.

Skup je završnom porukom zatvorio prof. dr Ilija Savić, predsednik Org. Odbora za obeležavanje 140. god. rođenja Mileve Ajnštajn Marić.  Na predlog  profesora Savića učesnici skupa su jednoglasno usvojili Inicijativu za osnivanje muzeja  Mileve i Alberta Ajnštajn, koji bi imao stalnu postavku u kući porodici Marić u Novom Sadu u kojoj je slavni naučni par boravio u nekoliko navrata. Dogovoreno je da Inicijativni odbor za organizovanje jubileja Mileve Ajnštajn Marić preraste u Organizacion odbor zaosnivanje Muzeja. Prihvaćeno je da se nadležnima u Novom Sadu i Pokrajini Vojvodine uputi pismena inicijativa za osnivanje Muzeja.

Skup je održan u znaku izloženog portreta Mileve i Alberta Ajnštajna, našeg eminentnog slikara Milana Stojkova.

TV emisija događaja u Rektoratu – Svečana akademija: 140. G. rođenja Mileve Ajnštajn-Marić

Dokumentarni film: „Otkrivanje istine“ o životu i stvaralaštvu Mileve Ajnštajn – Marić

Pozivnica za dogadjaj u Rektoratu BU: 140. g. Mileve Ajnštajn Marić

Reagovanje na dogadjaj u Rektoratu BU: Jubilej Mileve Ajnštajn Maric prikazan na dva načina!

Jubilej Mileve Ajnšatjn Marić obeležen u Nemačkoj!

Print Friendly, PDF & Email