OBELEŽAVANJE PUPINOVIH JUBILEJA U NJUJORKU

Obeležavanje jubilarne godišnjice rođenja našeg velikana Mihajla Idvorskog Pupina, u Americi  je započeto u Njujorku, na groblju Vuldron, na kome je sahranjen. Kraj njegovog groba je i večna kuća njegove supruge Sare Katarine Džekson. Srpska delegacija, koju su činili članovi Organizaionog odbora za obeležavanje Pupinovih jubileja /Aleksandar Vlajković, Milorad Mandić, Zoran Panović, Jovan Koprivica/, a njoj su bili i Mirjana Živković, generalni konzul Srbije u Njujorku i Dr Ljubo Vujović, generalni sekretar Teslinog društva u Njujorku, položila je cveće na Pupinov grob, a protojerej Đokan, starešina Hrma Svetog Save u Njujorku, održao je parastos i molitvu našem velikanu.

Narednog dana u Sabornom Hramu SPC „Sveti Sava“ u Njujorku, služena je Liturgija posvećena Mihajlu Pupinu. Liturgiju je služio protojerej Đokan Majstorović, starešina hrama, sa sveštenstvom.

Pupin je, po mišljenju mnogih, najznačajniji profesor svih vremena Kolumbija univerziteta, čiji su studenti dosada poneli 82 Nobelove nagrade /trojici laureata je bio mentor/. Od 29 dobitnika najprestižnijeg svetskog priznanja svoje radove razvilo je u Pupinovim laboratorijama, u zdanju koje nosi ime našeg Mihajla I. Pupina. I baš u tom zdanju održana je svečana Akademija posvećena 160. godišnjici rođenja Pupina, koji je inače predvodio i najveće  američke naučne institucije.

Posle srpske himne koju je na fruli izveo Bora Dugić i Blagoslova protojereja Đokana Majstorovića, skup je pozdravio domaćin – dekan Fakulteta za fiziku Kolumbija univerziteta prof. dr Majkl Tats, a o velikom profesoru Kolumbije Pupinu govorio je legendarni profesor i bivši dekan  dr Frank Sciulli.

Besedu o Pupinu održao je izaslanik Predsednika Republike Srbije g. Tomislava Nikolića prof. Dr Oliver Antić. Pozdravnu reč održao je i Izaslanik Predsednika Republike Srpske Obrad Kesić.

Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Pupinovih jubileja, je argumentovano pojasnio razliku u godinama rođenja Mihajla Pupina koje se navode u američkim izvorima i u Srbiji ističći da je jedino veredostojno ono što piše u austrougarskim crkvenim knjigama, a to je datum koji se oficijelno vodi u Srbiji. On je predstavnicima Kolumbije univerziteta predočio i uručio overene izvode iz originalnih matičnih knjiga i razlike u pogrešnom tumačenju objasnio tehničkom greškom.

Dr Ljubo VujovićO naučnom doprinosu svetskoj nauci Mihajla Idvorskog Pupina govorio je Dr Ljubo Vujović, entuzijasta koji je dao nemerljiv doprinos u afirmisanju stvaralaštva srpskih velikana Tesle i Pupina u Americi i u svetu, a istorijsku ulogu Pupina u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i u organizovanju Srba u Americi i pomoći otadžbini prenela je prof. Dr Radmila Milentijević.
Profesor Oliver Antić je u ime Predsednika Srbije  uručio prigodne poklone – skulpture Pupina i Tesle Kolumbija univerzitetu, sa željom da krase kabinet predsdnika Kolumbije Prof. Dr Lee C. Bollinger-a.
Aleksandar Vlajković je predstavniku Kolumbija univerzitetu, za Pupinovo zdanje, uručio portret Mihajla I. Pupina  u ulju, rad srpskog umetnika Darka Topalskog,  iz Novog Sada.

Izložba o stvaralaštvu Mihajla I. Pupina takođe je privukla veliku pažnju. Pano sa podrškom Telekoma projektu bio je vidno istaknut, a u prigodnoj reči i u štampanim matrijalima istaknuta je uloga glavnog sponzora u organizovanju tog velikog događaja.
Učesnicima je podeljena prigodna dvojezična publikacija štampana u punom koloru, posvećena životu i radu Mihajla Pupina.  Uvodnu reč o srpskom velikanu napisao je Predsednik Republike Srbije g. Tomislav Nikolić.

Događaju su prisustvovale istaknute javne ličnosti Njujorka i Kolumbija univerziteta, naše ambasade u Vašingtonu i generalnog konzulata u Njujorku i članovi Organizacionog odbora za obeležavanje Pupinovih jubileja iz Srbije.

RAZLIČITO NAVODJENJE DATUMA RODJENJA

DIFFERENT STATING DATE OF BIRTH

SEĆANJE NA PUPINA /Preuzeto sa web sajta SPC/

Print Friendly, PDF & Email