TESLINI JUBILEJI U AMERICI

OTKRIVEN NOVI SPOMENIK NIKOLI TESLI U AMERICI

/Ponedeljak, 23. Septembra 2013./

Posle Jutarnje molitve za Teslu, održanoj u Srpskoj Sabornoj Crkvi  “Sv. Sava” u Njujorku, članovi srpske delegacije su organizovano došli sa Menhetna u Vordenklif, na Long Ajlandu, u Njujorku, na dogadjaj otkrivanja spomenika Nikoli Tesli.

Program svečanosti povodom 70-to godišnjice upokojenja Nikole Tesle, počeo je intoniranjem državnih himni SAD i Srbije, koje je otpevala  mlada Srpkinja Dr Jovana Loncarević.

Dogadjaj je otvorio i učesnike pozdravio  Aleksandar Vlajkovic, predsednik Organizacionog odbora:  „Poštovani predsedniče Republike Srbije i zvaničnici države Srbije i SAD, vaša preosveštenstva, dragi domaćini, posebno gospodjo Jane Alcorn, predsednice Naučnog centra Vordenklif, dragi gosti iz Srbije i Amerike i drugih zemalja, želim da Vas pozdravim u ime Vlade Republike Srbije i Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Pozdravljam Vas i u ime Organizaciong odbora za podizanje spomenika i potpredsednika Milomira Mandića i onih koji su nam posebno pomagali da podignemo ovaj spomenik, a posebno profesora Dr Milenka Dželetovića, izvršnog direktora Telekoma.

Neizmerno sam srećan što smo uspeli u našoj nameri da u godini u kojoj obeležavamao 70 godina od upokojenja našeg i svetskog velikana Tesle podignemo ovaj spomenik. To je veliki dan za srpski naraod, ne samo ovde u Americi, nego i za Srbe u matici i Srbe širom sveta. Naša Kancelarija želi da ovaj spomenik bude podignut širom sveta, u većini svetskih metropola, u svim zemljama gde žive naši ljudi, pa i tamo gde ih nema mnogo, ali Tesla zaslužuje spomenik, jer je zadužio čovečanstvo. Naši ljudi u dijaspori to isto žele. Želimo da nas u svetu prepoznaju po našim velikanima, kao što su Nikola Tesla. Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Rudjer Bošković, Pavle Savić …“

Učesnicima se zatim obratila Jane Alcorn, domaćin i predsednik, Tesline fondacije iz Long Ajlenda. Izrazila je zahvalnost srpskom narodu koji je darovao spomenik Nikole Tesle, koji će naučnu fondaciju podstaci da još brže organizuje Muzej Nikole Tesle u njegovoj laboratoriji u kojoj je velikan svetske nauke stvarao.

Muzički uvod u dogadjaj izveo je Stefan Milenković, na violini, zvucima omiljene Tesline melodije “Ave Maria” , a glumac Džek Dimić izvgovorio je monolog – Teslinih poruka,  u ulozi Nikole Tesle.

 Zatim se učesnicima obratio Dr. Ljubo Vujović, dugogodišnji sekretar Teslinog memorialnog društva iz  Njujorka, koji je svetsku javnost i poštovaoce Teslinog dela upozorio na tragediju koja se mogla dogoditi da je srušena Teslina Laboratorija i istakao značajnu ulogu nove institucije – Teslinog muzeja, koja se stvara.

 Za spas Tesline laboratorije свакако је najzaslužniji Matt Inman / The Oatmeal/ koji je apelima i marketingom na Internetu sakupio 1,7 miliona dolara, kojima je otkupljena Teslina Laboratorija u kojoj će se postaviti jedinstven muzej u Americi, posvećen Teslinom delu.

O Nikoli Tesli je u ime srpskih naučnika govorio Prof. Dr Dejan Ilic, veliki srpski i svetski naucnik i pronalazač, član Njujorške akademije nauka čiji je član bio i Tesla, koji živi u Nemačkoj. Istakao je da bi sećanja na Teslu morala da budu češća, jer njegov odnos prema nauci i radu treba da budu putokaz u vaspitavanju novih generacija.

Kongresmen iz Njujorka Timoti Bišop zahvalio је predsedniku Srbije  Nikoliću i prvoj dami Dragici,  što su došli i uveličali skup i da je Nikola Tesla ličnost koja spaja narod Amerike i Srbije.

Potom je o liku i delu Nikole Tesle govorio Pokrovitelj dogadjaja – g. Tomislav Nikolić, Predsednik Republike Srbije: „Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, veće od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, bio je čovek budućnosti.  O Nikoli Tesli se ne može i ne sme govoriti drugačije nego li kao o našem savremeniku koji će da bude savremenik i generacija koje dolaze posle nas“.

Predsednik Srbije je istakao da je Tesla, rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda. Rekao je da su Tesline odrednice srpski narod, čiji je pripadnik i američka država, koja je razvila njegove naučne potencijale, napominjući da je Tesla ipak, na početku i kraju, zadužio celo čovečanstvo.

„I Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta. Teslinog sveta, osvetljenog, sveta ravnopravnih, kakav još nismo stvorili, a to mu dugujemo“ – naglasio je Nikolić. On je ocenio da koliko god da je Tesla osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio i svakog čoveka ponaosob. Prema njegovim rečima, „Teslin doprinos čovečanstvu poprima mitske dimenzije – ukrotio je vodopade, izvršio Biblijski zadatak da bude svetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara. Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju, verovao je da će ga, tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju. Genije odbija Nobelovu nagradu. Umire mirno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi“ – podsetio je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao i da je Tesla čoveku podario svetlost i napredak, prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud.

„Tesla se nikada neće odreći svog srpskog korena, pravoslavnog drvenog krsta sa očevih grudi i deseteračkog stiha kojim ga je mati vaspitavala, ali nikada neće zaboraviti ni podršku, širom otvorenih vrata Amerike, bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost“ – zaključio je predsednik Nikolić.

Blagoslov pred otkrivanje spomenika Tesli uputili su Vladika SPC Istocno Americki Mitrofan, i Vladika SPC Kanadski Georgije.

Usledilo je ceremonijalno otkrivanje statue, koje je obavio Predsednik Srbije Nikolić, podižući srpsku i američku zastavu sa postamenta spomnika i natpisa Srbin i Amerikanac – Nikola Tesla.

 Usledio je pratećii govor Tesle – njegove reči, koje je preneo američki glumac srpskog porekla Džek Dimić.

Potom je Stefan Milenković izveo na violini takodje omiljenu Teslinu melodiju   “Tamo Daleko“, koju mu je povremeno svirao njegov prijatelj, veliki svetski violinista Zlatko Baloković.

Dogadjaju su prisustvovale istaknuti predstavnici države Srbije i SAD i  javne ličnosti, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i predstavnici dijaspore sa američkog kontinenta. Neki predstavnici srpskog naroda su za ovu priliku doputovali iz više evropskih zemalja.

Specijalan gost dogadjaja bio je Vilijam Terbo, najbliži živi srodnik velikog naučnika i praunuk Tesline najstarije sestre Angeline Trbojević.

Dogadjaj je svojom originalnom muzikom posvećenoj Nikoli Tesli uveličala i slavna srpska pijanistkinja Marina Arsnijević, koja već godinama živi u Americi.

Učesnici ovog istorijskog dogadjaja su zatim odšetali do obližnjeg restorana na obali okeana, na mestu gde je Tesla inače često dolazio. Za goste je priredjen koktel i ručak sa dodatnim programom.

VELIKA LIKOVNA IZLOŽBA „TESLI U ČAST“

MISIJA SRBIJE U  UN U NJUJORKU

Sećanje na srpskog velikana Nikolu Teslu, povodom 70-to godišnjice upokojenja,  upriličeno je i velikom likovnom izložbom „Tesli u čast“ u reprezentativnom zdanju u Stalnoj misiji Srbije u Ujedinjenim nacijama u centru Njujorka. Domaćini dogadjaja bili su Predsednik Republike Srbije g. Tomislav Nikolić, sa suprugom Dragicom. Izloženo je 40 radova srpskih eminentnih slikara, kojima koji su inspiraciju za svoje slike pronašli u liku i stvaralaštvu genijalnog Tesle. Izložba je predhodno bila predstavljena u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu

Izložbu je oficijelno otvorio  g. Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije izražavajući izmedju ostalog zadovoljstvo što je sećanje na Nikolu Teslu obeleženo na jedan divan način – Izložbom eminentnih srpskih skikara kojima je inspiracija bio Nikola Tesla. I ove slike će večno podsećati na njegovo grandiozno delo, ali i na njegovo srpsko poreklo, kojim se svi ponosimo.

Autor Izložbe Momčilo Moša Todorović, vlasnik umetničke galerije „Radionica duše“ je u ime umetnika koji su se svojim radovima predstavili svetskoj javnosti i u svoje ime preneo zadovoljstvo što su se srpski umetnici i na ovaj način odužili velikanu Tesli. Autor izložbe je domaćinu – ambasadoru Srbije u UN g. Milanu Milanoviću, u znak sećanja na ovaj dogadjaj,  uručio Teslin portret u ulju, rad Zorana Ilića, koji će ostati da ulepšava Misiju Srbije u UN u Njujorku.

Prigodan kulturni dogadjaj u Misiji Srbije u UN, predsednik Republike Nikolić je iskoristio da  uruči odlikovanja  istaknutim Amerikancima, zaslužnim za širenje istine o Srbiji i unapređenje srpsko-američkih odnosa.

Odlikovanja su uručena nekadašnjem američkom državnom  tužiocu i borcu za istinu o Srbiji Remziju Klarku. /Sretenjski orden drugog stepena/.  Bivši kopredsedavajući Srpskog kokusa u američkom Kongresu Den Barton i Melisa Bin dobili su Orden srpske zastave drugog, odnosno trećeg stepena.

Dogadjaj je bio natprosečno posećen. Medju gostima bile su diplomate više zemalja i njihovih predstavnika u UN: Medju njima nalazili su se i doskorašnji Predsedavajući generalne skupštine UN Vuk Jeremić, sa suprugom, crnogorski premijer Milo Djukanović sa suprugom i istaknuti predstavnici srpske dijaspore iz Njujorške regije, ali i iz drugig delova Amerike i Kanade, pa i iz evropskih zemalja.

Usledio je prigodan koktel, sa srpskim pićima i hranom i divno druženje.

Svi učesnici dogadjaja dobili su prigodan sjajan katalog – publikaciju o Tesli.

Prikazan Dokumentarni film „SVETLOST TESLINOG DELA“

U svečanoj sali Hrama Svetog Save u Njujorku, na Menhetnu,  premijerno je prikazan dokumentarni film o životu i radu Nikole Tesle na engleskom jeziku. Sala je bila prepuna, bile su popunjene sve stolice, a bilo je i stajanja. Publika je svoje zadovoljstvo vidjenim, iskazala dugim aplauzom.

Susret privrednika u Konzulatu Srbije u Njujorku

Organizacioni odbor za podizanje spomenika Nikoli Tesli je bio inicijator da se u vreme posete Njujorku organizuje Susret privrednika iz Srbije i biznismena dijaspore. Susret privrednika matice i dijaspore je organizovan u Konzulatu Republike Srbije u Njujorku. Na sastanku je učestvovalo 30-tak eminentnih privrednika koji su za ovu priliku doputovali iz više gradova SAD i Kanade. Srpsku privrednu delegaciju predvodio je Prof. Dr Milenko Dželetović, izvršni direktor „Telekoma“ a.d., inače i predsednik Ekonomskog saveta SNS. Na sastanku je trebao da učestvuje i g. Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, ali je zbog državnih obaveza u UN izostao, pa ga je zamenila savetnica g. Jasmina Mitrović-Marić. Srpski privrenici su pokazali zainteresovanost da se uključe u privredne tokove Srbije i spremnost da pomognu u plasmanu srpskih proizvoda i usluga na američkom kontinentu. Dobili su odgovore na niz pitanja koja su postavili.

Organizator svečanosti otkrivanja spomenika Nikoli Tesli u Šorhemu ispred Tesline laboratorije i Izložbe likovnih radova eminentnih srpskih slikara u Njujorku i svih drugih dešavanja, bili su Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i umetnička galerija „Radionica duše“, a Izvršni organizator Udruženje za negovanje stvaralaštva srpskih velikana „Tesla“ – Srbija. Podršku projektu pružila je kompanija „Telekom“ a.d. Srbija. 

 

Susret predsednika Srbije Nikolića
sa delegacijom Odbora za obeležavanje jubileja srpskih velikana

Posle uspešno održanih manifestacija obeležavanja jubileja Nikole Tesle u Srbiji i svetu, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je primio delegaciju Odbora za obeležavanje jubileja srpskih velikana, u kojoj su se nalazili: prof. Dr Branko Kovačević, predsednik, Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik i Miroslav Stojanović, član Odbora. Sastanku je prisustvovala i Jasmina Mitrović-Marić, savetnik predsednika. Predsednik Nikolić je izrazio zadovoljstvo što su manifestacije kojima su obeležene Tesline godišnjice protekle na najbolji mogući način i na zadovoljstvo svih. Članovi Odbora su upoznali predsednika sa daljim planovima obeležavanja godišnjica srpskih velikana. Posebno, predstojeće godišnjice Mihajla Idvorskog Pupina, koja će takodje biti obeležena i u Srbiji, a i u svetu /Ljubljana, Bled, Njujork, Čikago, Moskva, Australija …. Predsednik, je izrazio zadovoljstvo što se jubileji obelžavaju bez sredstava iz državnog budžeta, uz pomoć donatora, kao i volonterskim radom pojedinaca. Prihvatio je da onima koji pomažu takve akcije budu uručene zahvalnice sa njegovim potpisom u znak sećanja na dobro delo koje su učinili za svoj narod. Prvu takvu zahvalnicu Predsednik Republike je lično uručio članu Odbora za negovanje stvaralaštva srpskih velikana g. Miroslavu Stojanoviću, istaknutom srpskom privredniku.

Reč Aleksandra Vlajkovića, izvršnog predsednika Org. Odbora za podizanje spomenika Tesli

 

Print Friendly, PDF & Email